Gå till innehåll
Botkyrka Ridsällskap
Botkyrka Ridsällskap

Gruppnivåer

Vi har 5 nivåer på våra grupper. Detta för att få så jämn kunskapsnivå som möjligt inom grupperna. Från nivå Intro flyttar man automatiskt upp ett steg efter ett år.

När man kommit till nivå Nybörjare så stannar man kvar en eller flera terminer per nivå. När man uppfyller kriterierna för nästa nivå så blir man uppflyttad. Detta kan ta olika lång tid för olika elever, beroende på bl a tidigare erfarenhet och hur frekvent man rider.

Det är respektive instruktör som avgör när en elev är mogen för att flyttas upp en nivå.

Gruppnivåer

Ponny

Intro och intro 2:
7 veckors introduktionskurs och resten av den första samt andra terminen. Ska kunna stopp, stanna, styra och börja med dom raka ridvägarna.

Nybörjare:
Från tredje terminen. Säkra i lättridningen. Sitta på rätt sittben Kunna dom raka ridvägarna och dom stora böjda ridvägarna. Träna på lättsits, trava över bommar och fördelning. Börja känna på galoppen. Skritt och trav i skogen.

P1:
Skritt, trav och galopp. Fortsätta att träna på de böjda ridvägarna. Börja med sidförande hjälper och ställning. Travhoppning. Säkra i skritt och trav i skogen. Mål: Kunskap motsvarande märke 1.

P2:
Kunna alla ridvägar. Helt säkra i galoppen, vara medvetna om rättvänd galopp. Kunna rida utan stigbyglar. Fortsätte med ställning och börja med böjning. Alla gångarter i skogen. Kunna hoppa flera hinder i följd.

P3:
Fortsätta träna på sidvärtsrörelser och böjning. Halvhalter. Hoppa banor, terränghoppning och kontrollövningar.

P4:
Rida de allra flesta hästarna i stadig form. Träna på förvänd galopp, bogen in och tagen bakdel, mellangångarter och ryggning. Mål: Rida ett godkänt LC:1 och kunna hoppa en LD bana.

P5:
Rider alla hästar i en stadig form. Träna på skolorna och enkla byten. Mål: Rida ett godkänt LB program och hoppa en LC bana.

Häst

Nybörjare:
Ska kunna stopp, stanna, styra och börja med dom raka ridvägarna. Från tredje terminen. Säkra i lättridningen. Sitta på rätt sittben. Kunna dom raka ridvägarna och dom stora böjda ridvägarna. Träna på lättsits, trava över bommar och fördelning. Börja känna på galoppen. Skritt och trav i skogen.

H1:
Skritt, trav och galopp. Fortsätta att träna på de böjda ridvägarna. Travhoppning. Säkra i skritt och trav i skogen. Mål: Kunskap motsvarande märke 1.

H2:
Kunna alla ridvägar. Helt säkra i galoppen. Kunna rida utan stigbyglar. Börja med ställning, böjning och sidförande hjälper. Alla gångarter i skogen. Mål: Dressyrprov för märke 2 och kunna hoppa flera hinder i följd.

H3:
Fortsätta träna på sidvärtsrörelser och böjning. Mellangångarter, halvhalter, ryggning och vara medvetna om rättvänd galopp. Hoppa banor, terränghoppning och kontrollövningar. Mål: Rida ett godkänt LC:1 och kunna hoppa en hel bana.

H4:
Rida de allra flesta hästarna i stadig form. Träna på förvänd galopp, bogen in och tagen bakdel. Mål: Rida ett godkänt LB:1 och kunna hoppa en LD bana.

H5:
Rider alla hästar i en stadig form. Träna på skolorna och enkla byten. Mål: Rida ett godkänt LA program och hoppa en LC bana.

Publicerad: 2022-07-24

Senast uppdaterad: 2023-02-02

Författare: Ulf Gunninger

Sponsorer

Besöksadress/Postadress

Skräfsta Gård
147 43 Tumba

Kontakta oss

08-530 391 44
info@brs.nu