Gå till innehåll
Botkyrka Ridsällskap
Botkyrka Ridsällskap

Funktionärsuppdrag extern dressyrtävling

Funktionär på dressyrtävling – vad gör man?

Parkeringen

En mycket viktig funktion då du bland annat är tävlingsryttarnas första kontakt med oss tävlingsarrangörer. Du hälsar dem välkommen och anvisar parkeringsplats för ekipaget. Det är en mycket viktig detalj, inte minst med tanke på säkerheten! Vidare informerar Du om var sekretariatet finns och hur man kommer till tävlingsbanan och var de får vatten till hästarna. Du skall även dela ut lappar som ryttaren skall skriva upp sitt telefonnummer på så att vi kan nå dem om något inträffar i släpet. Oftast har Du även nöjet att ge en uppskattad kaffebiljett till den glade chauffören!

Sekretariatet

Sekretariatet är en viktig servicefunktion för våra ”kunder” ryttarna! Här skall de visa upp bl.a. vaccinationsintyg. De skall få information i form av startlistor och hästförteckningar. I sekretariatet kollar man betalningar, gör eventuella strykningar, hästbyte och ryttarbyte i startlistorna. Man rapporterar in resultat i databaser och ser till att allt är i sin ordning inför prisutdelningen.

Speaker

Speakern hälsar ekipagen in på banan, då berättar man bl.a. om hästens ålder, härstamning och ägare. Man rapporterar resultat och gör ”reklam” för sponsorer, andra tävlingar och evenemang som vi anordnar.

Domarsekreterare

Fungerar som domarens sekreterare, med andra ord skriver man allt domaren säger i protokollet. Det är en fördel om man skriver tydligt och ganska snabbt.

Löpare

Du hämtar protokollen hos domaren och lämnar in till sekretariatet för räkning av poäng. Det kan även vara aktuellt att ge resultat till speakern.

Dörröppnare

Man är alltid minst 2 st dörröppnare. Man stänger både inner- och ytterdörrarna samt dressyrstaketet under ritterna, om inget annat anges. Det ingår även att se till att nästa ekipage som ska in på banan är redo. Det är mycket viktigt att ha ett trevligt bemötande eftersom ryttarna kan vara stressade inför sin start eller trötta efter sin start.

Framridning

Du hälsar välkommen till framridningen samt ser till att det inte är för många ekipage inne på framridningen samtidigt och att det är ”rätt” ekipage inne. Med rätt ekipage menas de ekipage som har närmast till start om det skulle vara kö för att komma in på framridningen.

Funkismat

Är man mätt i magen är man glad! Det är viktigt att alla vi som jobba en hel dag med tävlingen får näring så att vi klarar av att vara glada och trevliga! Då går även arbetet mycket lättare. Du lagar mat till hela gänget, ser till att maten kommer på rätt tid och finns i tillräcklig mängd. Kolla med tävlingsledningen vilken tid som gäller eftersom det oftast är tidigare än vanlig lunchtid. Det skall vara varm mat med sallad och bröd. Du fixar fikabröd till för och eftermiddagsfikat. Kolla alltid med cafeteriagruppen vilka basvaror så som pasta, ris och dylikt som finns att tillgå innan du köper själv. Kvittot på inköpta varor lämnar du på ett fastsatt papper med kontonummer etc., så att du får pengar tillbaka.

Funkisvärd

Du ser till att det hela tiden finns varmt kaffe och dryck tillgängligt, att vårt funkisbord ser trevligt ut och håller koll på om de som inte kan komma till fikat får fika. T.ex. de som står på parkeringen, veterinär, domartorn och eventuellt sekretariatspersonalen. Tillsammans med

Funktionärsansvarig

Du hjälper tävlingsledningen med att ”ragga” funktionärer till tävlingen. Under tävlingen ansvarar du tillsammans med tävlingsledaren för att stötta och pyssla om funkisarna. Att det finns folk på alla ”stationer” på rätt tid.

Teknikansvarig

Du ansvarar för alla tekniska funktioner så som datorer, tidtagning, kommunikationsradio, och högtalarsystem. Ett jobb som kräver lite tekniskt kunnande och som man måste ”praktisera” på tillsammans med någon av våra vana teknikansvariga. Men Du är hjärtligt välkommen att ”hänga på”! Vi behöver vara fler som kan denna viktiga funktion.

Säkerhetsansvarig

Personen ansvarar för att alla säkerhetsaspekter följs under tävlingen. Att t.ex. avspärrningar finns så att publik och hästar är åtskilda. Att vi lever upp till de säkerhetskrav som ställs i TR (tävlingsreglementet) och andra anvisningar. Du skall tillsammans med Överdomaren före tävlingen gå igenom en särskild lapp, där man kryssar i vad som är gjort.

Sladdare

Du sköter sladdningen av banorna före och under tävlingen. Krav är att du har körkort och uppfylla övriga krav i BRS policy för att köra fyrhjuling. Du ska ha genomgått säkerhetsrutiner med ansvarig.

Domare

Domaren har genomgått utbildning för aktuell tävlingsnivå och dömer ritterna. För vissa dressyrprogram behövs 3 st. domare.

Överdomare

Överdomaren har också genomgått adekvat utbildning och är den som har högsta beslutsrätt på plats. Skulle något var fel enligt en ryttare kan denna klaga hos överdomaren. Överdomaren övervakar hela tävlingen och skall röra sig runt på hela tävlingsområdet för att var tillhands och ge information och eventuellt påpeka fel och brister hos ryttare eller arrangören. Överdomaren finns till stöd för arrangören.

Tävlingsledare

Är den som tar på sig ansvaret för att planera, genomföra och se till att alla pusselbitar faller på plats och att allt fungerar under tävlingsdagen, och efterarbetet ej att förglömma. Självfallet har tävlingsledaren en ”stab” av funktionärer som gör allt förarbete med administrativa uppgifter till sin hjälp, annars skulle det inte funka! Tävlingsledaren är ytterst ansvarig för att anläggningen är återställd inför ordinarie verksamhet.

Publicerad: 2022-11-21

Senast uppdaterad: 2022-11-21

Författare: Ulf Gunninger

Sponsorer

Besöksadress/Postadress

Skräfsta Gård
147 43 Tumba

Kontakta oss

08-530 391 44
info@brs.nu